A Varg a - m é z e s

Amézeskalács készítésének több évszázados hagyománya van. A mézeskalácsosok babái, mézeskalács szívei, huszárai, figurái nemcsak ízletes csemegéi, hanem sokáig őrzött emléktárgyai is voltak a búcsúkra, vásárokra járóknak. Szinte elképzelhetetlen volt vásárfia nélkül hazatérni a vásárokból. A legkedveltebb vásárfia a tükrös szív volt a szerelmesek körében, a legények soha nem tértek haza a búcsúból úgy, hogy ne vittek volna valami vásárfiát kedvesüknek. Férjemmel gyakran jártunk kézművesvásárokra, akkoriban még fából készült ajándéktárgyakkal foglalkoztunk. Egy ilyen kézműves-vásár alkalmával figyeltünk fel a mézeskalács hagyományára. Ekkor született a mézeskalács sütés ötlete. 2004 tavaszán készült el kis családi vállalkozásunk műhelye Székelyudvarhelyen. A próbasütés jól sikerült, nyáron már egymás után gördültek ki a finomabbnál finomabb mézeskalácsok a fával fűtött kemencéből. Eleinte csak különböző ízesítésű – fahéjas, vaníliás, csokis, csokis-kókuszos, lekváros és egyszerű – mézeskalácsokat sütöttünk. Később rátértünk a vásári jellegűekre is: tükrös szív, lovas huszár, hintaló, baba, házikó, különböző állatfigurák, esküvőkre különböző méretű szívek, húsvéti és karácsonyi jellegű díszek készítésére. Receptünk mindig ugyanaz: fahéjjal, szegfűszeggel és szerecsendióval fűszerezett kalácstészta, amit kizárólag méz tartósít és mindig fás kemencében sütjük aranybarnára. Próbálunk újabb és újabb termékeket, formát és ízt a piacra dobni, célunk mindig ugyanaz: a minőséget magas szinten tartani.

Rendszeresen ott vagyunk a bukaresti és a nagyszebeni falumúzeumokban, a bukaresti parasztmúzeumban, a megyei tanács által szervezett hagyományos termékek. vásárán és a különböző egyházi, illetve világi ünnepek alkalmával szervezett vásárokon. 2007-ben részt vettünk a bukaresti parasztmúzeum által szervezett izraeli kiállításon-vásáron, majd 2008-ban az első debreceni mézeskalács fesztiválon. A Gastro-Pan nemzetközi cukrász, pék, molnár, gasztronómiai és vendéglátóipari szakkiállításon is minden évben jelen vagyunk mint kiállító és bemutató. 2009-ben megszereztük a Transylvania

Authentica minősítést, és folyamatban van a Székely termék védjegy elnyerése. 2010 májusában a legelsők között jelentkeztünk a Góbé termékek családjába. Góbé termékeink a 180 grammos fahéjas, vaníliás, csokis, csokis-kókuszos és a hagyományos ízesítésű mézeskalácsok. Minőségi összetevőinek és a hagyományos receptnek köszönhetően mézeskalácsunk mindig omlós és puha, örömünkre sokak kedvence.

VARGA ZSUZSÁNNA

Elérhetőségeink :

AND-VAR Mézes Kft.
Székelyudvarhely, Tábor utca 32. szám
Hargita megye