P e t r y , a h a g y o m á n y új íze

„Petryéknek hagyományuk van, így bárhol is nyitnak üzletet, mindig vevőre találnak”

Így szól az évek hosszú során kialakult fáma a marosvásárhelyi vállalkozócsaládról. Az örökölt és továbbörökített munkaerkölcs, a munkaszervezés milyensége, a családi közösség és a folytonosság ereje, innovatív képességük és nem utolsósorban az identitás és annak tudata vezérelte őket.

Mára már nevük és helyük van egész Erdélyben. De hírük messze a világba is eljutott az üzleteibe betérő turistákon keresztül.
Vállalkozásuk életében hatalmas törést okozott hajdanán az államosítás, amikor ingatlanjaikat elvették, és gyakorlatilag az „ősi“ tevékenység folytatásának lehetősége nélkül maradtak.
A változások után, ahogyan azt egykor Petry és Fiai tették, a család összetartó erejében bízva úgy döntöttek, újraindítják a családi vállalkozást, idegen tőke bevonása nélkül.
Petry András ugyanis soha nem mondott le arról, hogy „ugyanazt végezhesse, mint egykor“. 1990 novemberében nyílt meg Marosvásárhelyen az első magánmészárszék.
A hagyományt követve a család fiataljai külföldi húsipari gyárakat látogatnak, hogy termékek és előállítási technológiák felől tájékozódjanak, és folyton azon tanakodnak, hogyan lépjenek tovább.
Szintén 1990-ben jegyezték be a Primacom Kft.-t, és beindult a tevékenység, a húsfeldolgozás, illetve értékesítés.

Kezdetben csak egy épülettel, kis létszámú személyzettel indultak, aztán az évek során fokozatosan bővítették a tevékenységüket. További üzlethelyiségeket nyitottak, és közben létrehozták az ország egyik legmodernebb középméretű vágóhídját és feldolgozóját. Marosvásárhelyen kívül nagyobb településekre is szállítottak árut (Régen, Segesvár, Szováta, Gyergyó, Székelyudvarhely, Csíkszereda). A család életében a következő nagyobb lépés 1993-ban történt, amikor termelésük közel sem fedte a piaci keresletet, vagyis kinőtték az eredeti gyártelepet, ezért – vállalva a kockázatot – újra „lépniük kellett“. Petryék szerint a hagyománynak több dimenziója van. Már egy 1780-as összeírás szerint a legtehetősebb mészáros mesterek között találni elődjüket, Petry Mihályt. A mesterség, annak tökéletesítése, fenntartása pedig azóta a család legfőbb feladatai közé tartozik. Egy másik dimenzió maga a család, amely négy generáción keresztül „menekítette át” a mészárosi tudást. Új íz pedig azért, mert számos fordulat, államválság, szocializmus, diktatúra után is képesek voltak újraindítani, pontosabban folytatni tevékenységüket. A legnevesebb előd Petry Zsigmond, aki a vállalkozást beindította.

Ám már az ő apja, nagyapja és dédapja is mészárossággal foglalkozott. Zsigmondnak az 1880-as években két fia születik, Zalán és Sámuel, akik mint mesterlegények bevándorolva Európát olyan receptek, különlegességek birtokába jutnak, amelyeket eddig felénk még nem készítettek el. Ugyanakkor Sámuel a hentesség tudományát is hazahozza, amelyet komoly szinten senki nem művelt Marosvásárhelyen. A két testvér számos hentesboltot nyit és egy értékesítési láncot alakít ki. Ugyanezekben az években Kolozsváron is boltot nyitnak, sőt a családi emlékezet szerint például a téli szalámijuk olyan jó minőségű volt, hogy abból még Londonba is szállítottak. Hosszú évekre visszatekintő múltjuk,
családi összefogó erejük bizonyítja szakértelmüket, tradicionális receptjeik viszont termékeik megbízhatóságát, a hagyomány új ízét. Mivel nagy a kapacitásuk, képesek lefedni, ellátni Székelyföldet, kiváló partnerévé váltak a Székelyföld-üzletláncnak, minőségi termékeikkel csatlakoztak a Góbé-termékcsaládhoz. Az általuk termelt Házias sertészsír, a Füstölt szalonna, a Bánáti szalámi, valamint a Paprikás száraz szalámi sokévnyi tapasztalatnak köszönhetően, a hagyomány ízeivel megfűszerezve gazdagítják a Góbé-termékcsaládot.

Elérhetőségeink :

PRIMACOM KFT.
540191 MAROSVÁSÁRHELY
GÁT UTCA 5. SZÁM
TEL.: +40/265/264.308
Web: www.petry.ro