A csángó pityókás házi kenyér-termékleirás

A csángó pityókás házi kenyér hagyományos módon, a nagyanyáink egykori receptje alapján készül. Ennek fő ismertetője, hogy hozzávalóként a liszten kívül csak kovász, pityóka, víz és só kerül a kenyérbe. Az összetevők mellett egy másik nagyon fontos jellemző, hogy a sütése fás kemencében történik.
A munkafolyamat azzal kezdődik, hogy a liszthez hozzáadják az előkészített kovászt, majd a ledarált pityókát, a langyos vizet és a sót. Ezeket addig gyúrják, amíg az összetevők elsimulnak, és a kenyértésztán megjelennek a kis hólyagocskák. A hagyományos recept szerint, és a falusi házaknál még ma is kézzel dagasztanak. Molnáréknál ez az egy munkafolyamat gépesítve van.
A dagasztástól kezdve nagyjából két órának kell eltelnie ahhoz, hogy a kenyértészta bevetésre kerüljön. Félidőben kiszaggatják a kenyértésztát, melyet pontosan lemérnek annak érdekében, hogy az üzletbe került kenyerek között ne legyen nagy méretbeli különbség. Ezt követően egy órányit még kelnek a külön edényekben.
Amíg a kenyerek kelnek, behevítik a kemencét.
A kenyerek bevetése után újabb két órának kell eltelnie, ahhoz, hogy a kenyerek készre süljenek.
Miután kiszedik a kenyereket, a külső égett héját leverik. Ezeket a kenyereket egy rácsos állványra helyezik, ahonnan kihűlés után felcsomagolják.
Molnáréknál jelenleg négy kemencében történik a sütés, így ennek köszönhetően a nap folyamán folyamatosan aktív valamelyik munkafolyamat.
A csángó kenyér nem tartalmaz semmiféle adalékanyagot vagy tartósítószert.
Házi jellege, a Csángó pityókás házi kenyeret a Góbé termékek prémium kategóriájába emelte.
Termelő: 
Interserv Molnár

A csángó pityókás házi kenyér-javaslat, ellenjavaslat, receptek...

A csángó kenyér nem tartalmaz semmiféle adalékanyagot vagy tartósítószert.