A muzsnai tejföl

Sz ülőfalunk, Székelymuzsna három megye határán fekszik: Hargita, Maros (Erked) és Brassó megyét (Bene) is érinti. A tejfeldolgozás 2001 októberében indult tíz tejtermelő segítségével. Az ötlet egy hollandiai kirándulás alkalmával született, amely során kisebb gazdaságokat figyelhettünk meg, amelyek saját tulajdonukban levő teheneik tejét dolgozták fel. Hazatérve sikerült létrehozni az akkori ormáknak megfelelő tejgyárat. Mint minden kezdet, ez is nehéz volt. A tíz termelő rokonságból, barátokból állt össze, napi 500 liter tejet dolgoztunk fel. Az utóbbi években elértük a napi 3500 liter tejet nyáron és 2000-et a téli hónapokban. A tejtermelők száma immár meghaladja a 250
személyt, ők a környező településeken (11 falu) élnek. Jelenleg kétfajta sajtot készítünk: a muzsnai pizza-sajtot (a mozzarella sajthoz hasonló) és a Rucar-sajtot (félkemény sajt). A sajttermékeinken kívül készítünk még túrót, valamint tejfölt. Mivel a pizza-sajtnak való tejet normalizáljuk (lefölözzük) 2,8% zsírtartalomra, napi 5-600 l tejet centrifugálunk, és a készült tejszín nagy részét „Házi tejfölként” értékesítjük.

A tejfölt megpróbáltuk a hagyományos módon készíteni, ahogy egykor a falusi ember is készítette, és úgy érezzük, elég nagy sikerrel jártunk. Termékeink a HACCP alkalmazásával készülnek. Megpróbálunk segíteni az 1-2 tehenes gazdákon is, kisebb mennyiségű tejet is felvásárolván tőlük. Mindig tekintettel voltunk azon termelőkre, akik nyár közepén már nem tudták eladni a rengeteg tejet. Ennek köszönhetően évről évre nő a tejtermelőink száma. Vállalkozásunk jómagamon, Kovács Dénesen és eleségemen, Ibolyán kívül még öt alkalmazottat foglalkoztat, akik egy része szintén falunkból, egy másik része viszont Székelyderzsből származik.

A termelőinkkel kialakult jó kapcsolat, valamint termékeink sikereinek és fogyasztóink elégedettségének köszönhetően hisszük, hogy továbbra is jó együttműködést tudunk fenntartani. A csupán 11 falut összefogó szűk közösségünk befektetett munkája és kitartása révén reméljük, hogy Székelyföldünk hagyományai a kedves vásárlók együttműködésével továbbélhetnek, és újabb értékeket teremthetnek.

Elérhetőségeink :

Lactopan-Kov Kft.
Székelymuzsna 275. szám
Hargita megye