Logos Wine-A nagyenyedi pincészet

András Emil lövétei születésű, jelenleg nagyenyedi lakos vagyok. Tanulmányaimat egy székelyudvarhelyi középiskolában, majd Kolozsváron a kohászmérnöki egyetemen végeztem el, így kerültem Nagyenyedre mérnökként.A forradalom után, 1991-ben alapítottam meg a Logos Kft. céget.
A cég több tevékenysége mellett – csupán hobbiként – 1991 őszén elkezdtem borászattal is foglalkozni. Az ok, amely rávezetett a borászkodásra egy nagyenyedi fehér leányka bor által kiváltott gyönyör volt, valami olyasmi, mint amit egy szép zene vagy egy művészi alkotás válthat ki az emberből.
A Bethlen Gábor Kollégium pincéjét bérelve 1991-ben szőlőt vásároltam az első boromhoz, amit Lukács János pincemesterem változtatott borrá.
Tőle tanultam a szakma alapját és művészetét, valamint dr. Csávossy György professzor aranyszavait megjegyezve és kemény munka árán, sokat kóstolva váltam borásszá. 1991-től máig majdnem minden évből van borom. 2000-től vettem és dolgoztam a saját szőlőseimből, ami jelenleg 24 hektárt jelent. Oxidatív technológiát használunk, hordós érlelésű borokat készítünk.

A bor egy élettel rendelkezik. Megszületik, felnő, majd a felnőtté válás csúcsán ideálissá válik a fogyasztásra. A hordós érlelés fajtól függően hat hónaptól két évig is eltarthat, majd ezt követi a palackban történő érlelés, amely 10-15 év alatt elérheti a csúcspontját. Enyed fehérszőlő-termő vidék, fő szőlőfajtái a Leányka, Riesling, Muskotály, Traminer, Sauvignon, Szürkebarát, valamint a cégre bejegyzett nagyenyedi Plébános, amely egy cuvée bor. Boraink a testes savaikról, fűszeres aromáikról, hosszan tartó utóízükről és különleges bukéjukról jellegzetesek.

A vörösbor hiányát az enyedi lakosok az úgynevezett pecsenyeborokkal helyettesítették. Ezeket a borokat élvezni kell, mert egyfajta gyönyör forrásai, valamint egyben orvossága és elixírje is az életnek. Ezt a gyönyört lelik meg a Góbé-borainkban is, a száraz Plébános, a félszáraz Plébános, valamint a félédes Muskotály borainkban.
Találják meg Önök is az élvezetet, a gyönyört a nagyenyedi pincészetünk boraiban!
Váljék egészségükre!

Nagyenyed
Fehér Megye
Logos Kft.
Kapcsolat : Andás Emil