Lajos Ferenc – Méhész

Lajos Ferenc, csíkpálfalvi méhész, a méhészkedést az édesapjától tanulta és örökölte. Az idősebb méhész, több mint 50 évet méhészkedett, a fia így ebben nőtt fel. Ifj. Lajos Ferenc 2004-ben elvégezett egy méhésztanfolyamot, hogy tökéletesítse az édesapjától tanultakat.

Ezt követően elkezdett méhészkedni. Az akkor meglevő méhcsaládokat mostanra 220-ra gyarapította. 2009-ben saját vállalkozást is indított, a piacra való hatékonyabb belépés érdekében. Ebben a vállalkozásban csak a család tagjai dolgoznak, minek az egyik fő oka a minőség megőrzése. Úgy gondolják, hogy így jobban meg tudnak felelni a vásárlók, és a saját elvárásaiknak egyaránt. Ez az oka annak, hogy 2009-től Bió-méhészkedést folytatnak.

Ahhoz, hogy nagyobb mennyiségű, és jó minőségű mézet tudjanak előállítani, minden nyarat a méhek méhlegelőkre való vándoroltatásával töltenek pl: akácerdők, hárs erdők, mentában, napraforgóban bővelkedő rétek. Ezen vándorlásaik során gyűjtik, a számukra legértékesebbet, az erdei mézet, ami nagyon sokféle vitamint tartalmaz. A vitaminban leggazdagabbat a Hargita hegység erdeiben gyűjtik a méheik. A vándorlást saját autóval oldják meg. Ilyen alkalmakkal költözik az egész család. Ahol éppen vannak, ott végzik a mézpergetést is, egy nyolckeretes automata mézpörgetővel.

Ezzel szemben a méz csomagolását már otthon, Csíkpálfalván végzik. Ezt a munkafolyamatot is sikeresen automatizálták. Lajos Ferenc méhész által előállított mézfajták a következők: akácméz, hársméz, erdei méz, vegyes méz, napraforgó méz, szárított gyümölcsös méz, magvas mézek, propolisz, méhviasz gyertyák stb..

A jövőbeni terveik között a méhállományuk gyarapítása szerepel, és szeretnének a folyamatosan megjelenő újításokkal lépést tartani. Természetesen mindig szem előtt tartva a minőség megőrzését.

A Góbé termékek sorában a hárs-, illetve az erdei mézek találhatóak meg, 500g-os és 950g-os kiszerelésekben.

Ferencék mivel hagyományos méhészkedést folytatnak, ezért nagyon örvendtek, hogy termékeikkel a Góbé termékek közé tartozhatnak. Ezzel a saját vágyaiknak is megfelelnek, mivel a mézeiket a helyi piacokra szánták. Ennek érdekében gyakran vesznek részt hagyományos vásárokon is.

Elmondásuk szerint a Góbék közé való tartozás az ismertté válásban, és az eladás növelésében is jelentős előrelépést jelent. Bíznak abban, hogy a Góbé termékek által olyan vásárlórétegek is elérhetővé válnak a mézeik számára, melyeket saját erőből egyelőre nem sikerült volna megvalósítani.

 

Lajos Ferenc I.I.
537230 Pauleni-Ciuc
Megye : Hargita
Mobil: 0723-972-804
E-mail: lf@mailbox.hu